
Frequently Ask Questions 

SAP Bureau 

 

S.No. Question Answer 

1. Who is eligible to get SAP 

Assistance? 

The University/Department which 

qualifies under Section-2(f) & 12 (B) 
of the UGC Act, 1956.The 
Department should have at least six 

teachers including oneProfessor to 
become eligible for induction under 
SAP. 

2. Are colleges eligible to 
apply under SAP 

schemes? 

No, only departments of a university 
are eligible for assistance under SAP 

scheme. 

3. When is the Non-

Recurring grant released? 

The Non-Recurring grant (excluding 

renovation grant of building) for the 
newly inducted department will be 
released in the first year. 

 
The Non-Recurring grant for                   

on-going projects will be released 
only after settlement of accounts of 
previous phase. 

4. What is the procedure to 
release the 

renovation/up-gradation 
of building grant? 

Grant is released after receipt of 
plan and estimates alongwith other 

certificates duly signed by the 
University Engineer and Registrar.  
Details may be seen on UGC 

website. 

5. What is the period of 

utilisation of Non-
Recurring (Equipment) 

grant? 

Non-recurring grant released by the 

UGC should be utilized by the 
Department/ University positively 

within a period of three years from 
the date of receipt of the grant, 
otherwise UGC may ask for refund 

of un-utilized  amount of Non- 
recurring grant.  

6. Whether additional grant 
is provided for 
maintenance of 

equipment?    

No separate grant is provided for 
maintenance. For details refer to 
SAP guidelines.  

7. Reason for delay in 

release of grant? 

Grant is released to 

University/Department only after 
receipt of the Statement of 
Expenditure and Utilization 

Certificate of the previous grant and 
also subject to availability of funds. 

 



8. Whether two or more 

Seminar grants can be 
clubbed to organise a 
single seminar? 

The request may be sent to UGC for 

consideration along with the 
recommendations of the Advisory 
Committee. 

9. Whether any extension 
period for utilisation of 

recurring grant is given?  

When the recurring grant is released 
in the last quarter of financial year 

extension of six months for the 
utilisation of the recurring grant  is 
granted(except Project Fellow salary) 

on receipt of request from the 
University/Department.  

10. What should the age and 
qualifications of Project 
Fellow? 

The person to be considered for 
appointment as Project Fellow must 
have second class master’s degree 

with a minimum of 55% marks for 
general category        (50% in case of 

SC/ST/PH). The candidate to be 
appointed as Project Fellow should 
be below the age of 40 years at the 

time of appointment. 

11. Whether the unspent 

balance of Recurring grant 
can be utilized in the next 
financial year? 

Yes, unspent balance of Recurring 

grant can be utilized in the next 
financial year as per approved 
allocationwithin the tenure as part 

of the next year’s instalment.  

12. Whether the Project 

Fellowship grant has been 
enhanced from 

Rs.14000/- & Rs.16000/-
+ HRA in SAP Bureau? 

No, project fellowship grant has not 

been enhanced in SAP Scheme. 

13. When the grant for project 

fellowship is released? 

Project fellowship grant will be 

released after receipt of duly filled 
format alongwith supporting 

documents(available at UGC website 
ugc.ac.in). 

14. When is the second and 
further instalments of 
project fellowship 

released? 

Second and further instalments of 
grant will be released after receipt of 
utilization certificate of previous 

grant & month-wise salary 
statement duly signed by 
Coordinator, Finance Officer & 

Registrar. 

15. Which type of Bank 

Account should be opened 
for the SAP Grant? 

It is mandatory to keep UGC grant 

in separate saving bank account.   



16. Is it mandatory to show 

the interest earned on 
UGC grant?  

Yes, it is mandatory to show the 

interest earned every year in the 
statement of expenditure and 
utilisation certificate.  At the time of 

finalisation of accounts, interest is 
to be refunded to UGC. 
 

17. Is any interest certificate  
required from the bank at 

the finalisation of 
accounts?  

Yes, it is mandatory to submit a 
certificate from the bank for the 

interest earned on SAP grant duly 
forwarded by the Registrar. 

18 Who can be the Co-
ordinator/Dy. Co-
ordinator of SAP? 

The Head of the Department will 
ordinarily be the Co-ordinator of the 
Programme. However, Vice-

Chancellor of the University may 
identify any competent faculty 

members from the thrust area as 
Co-ordinator of the Programme.  The 
Dy. Co-ordinator may be 

identifiedamongst the faculty 
members of thrust areas of the 

department by Vice-Chancellor.  The 
Co-ordinator/ Dy. Co-ordinator will 
also look into the interest of the 

other areas in order to have overall 
growth and standards in the 
department may please refer to SAP 

guideline. 

19. Can the Co-ordinator of a 

SAP Department be 
changed during the 

Programme tenure of 5 
years? 

Vice- Chancellor of the University 

may identify any of the competent 
faculty members from the thrust 

area as Co-ordinator of the 
Programme. 

20. Can we enhance the 

tenure of the Programme ? 

No, University/Department cannot 

enhance tenure of the programme. 

21. Is it mandatory to 

organise Advisory 
Committee Meeting ? 

Yes, it is mandatory to organise 

Advisory Committee Meeting every 
year. 

22 What is the composition of 
Advisory Committee? 

Available in SAP Guidelines on UGC 
website. 



 

23 Can the duration of SAP 

tenure be changed? 

The tenure of SAP programme is 5 

years.   
Ordinarily, the tenure is not 
changed unless in exceptional 

circumstances.  Wherein a request 
is received from University/ 
Department concerned along with 

justification for delay in starting the 
programme.  However, final decision 

in this regard lies with the 
Commission and generally, such 
requests are not entertained.  In any 

case tenure can not be extended 
beyond a period of 5 years. 



 


